Dierenverzekering afsluiten of niet?

welnietDierenverzekeringen zijn de afgelopen jaren steeds meer in opkomst. Dit heeft alles te maken met de stijgende zorgkosten van een huisdier. Vooral rashonden krijgen steeds vaker last van medische problemen. De kosten kunnen flink de pan uitreizen want gemiddeld liggen de kosten al snel op € 6.000 per huisdier. Gedurende het leven van je huisdier bezoek je regelmatig de dierenarts. Natuurlijk wil je het beste voor je trouwe viervoeter. Het is tenslotte een echt onderdeel van het gezin geworden. Door een dierenverzekering af te sluiten kan je het beste regelen voor je dier. Maar is dit wel het slimste om de kosten van je huisdier te dekken?

Nieuwe behandelmethodes

Door de komst van nieuwe behandelmethodes lopen de zorgkosten steeds verder op. Zo krijgt 50% van de huisdieren last van kanker op een latere leeftijd. Vroeger betekende dit direct het einde, maar tegenwoordig zijn er behandelmethodes om kanker te behandelen. De kosten voor de zorg is minimaal € 2.000 euro maar hiermee kan je wel het leven van je huisdier redden. Natuurlijk wil je dit doe, maar als je het geld niet hebt dan wordt het lastig. Het is dan ook een aanrader om misschien te kiezen voor een huisdierenverzekering om zo de kosten te dekken bij kanker. Naast de behandeling van kanker zijn er nog meer nieuwe methodes die het leven van je huisdier redden, maar veel geld kosten. Denk eens aan een MRI scan waarbij je zelf voor de kosten opdraait.

Nadeel van een dierenverzekering

Misschien het grootste nadeel van een dierenverzekering is dat niet alles verzekerd wordt. Soms dien je dus een extra aanvullende verzekering af te sluiten om bepaalde kosten te dekken. Daar komt nog eens bij dat er vaak om een eigen bijdrage gevraagd wordt om de kosten te dekken. Een ander nadeel is dat de premie leeftijdsafhankelijk is. Als je huisdier ouder wordt dan betaal je automatisch meer premie. Het is dan nog de vraag of je de ziektekosten eruit weet te halen?

Is het slim om een dierenverzekering af te sluiten?

Financieel gezien is het een belangrijke afweging. Natuurlijk kan je zelf voor de ziektekosten sparen. Stel je huisdier gaat gedurende zijn leven € 6.000 kosten dan is het toch wel slim om dit binnen vijf jaar bij elkaar te sparen. Je dient dan dus ongeveer € 100 per maand weg te leggen. Een huisdierenverzekering is goedkoper, maar je loopt wel het risico dat je als nog voor bepaalde zorg zelf moet betalen. Daarnaast weet je niet of je ook echt gebruik gaat maken van de verzekering. Een spaarpotje blijft gewoon over als je huisdier niet behandeld dient te worden. Het is alleen de vraag of je dit geld ook echt kan wegleggen? Het is vaak slimmer om gewoon goed de voorwaarden van een dierenverzekering door te lezen. Als echt alles goed gedekt wordt en je betaalt weinig eigen risico dan zit je met een dierenverzekering vaak goed. Je weet dan zeker dat als de nood het hoogste is je het leven van je huisdier kan redden zonder eerst te kijken of je genoeg gespaard hebt.